≡ Menu

Здравословно хранене или пица за вкъщи

В последните десетилетия, една от най-нашумелите теми за обсъждане, е именно здравословното хранене. За съжаление обаче, голяма част от хората започват да се доверяват на непроверена информация, която има за цел само и единствено да ги заблуди. От своя страна, това би могло да доведе до много тежки последици касаещи здравето на организма. Нека се обаче разгледаме някои от основните принципи, които трябва да следваме когато се храним. Тук не говорим да заместим със зеленчукова супа дългоочакваната събота вечер в някоя от любимите пицарии в София, а как да подбираме правилно храната в натовареното си ежедневие.

пица на пещ софия

пица на пещ софия

Въглехидратите са първото перо в нашата кулинарна и диетична разходка. Самите те се делят на два вида: бързи и бавни. В категорията на бързите въглехидрати спадат храни като: захар, мед, хляб и голямата част от рафинираните храни. В категорията на бавните въглехидрати спадат: повечето пълнозърнести храни, зеленчуците и голяма част от пресните плодове.

пица с маслини

пица с маслини

След като вече знаем кои продуктови категории, към коя група въглехидрати се числят, е време да анализираме как да ги консумираме. Много хора смятат, че ако спрат да ядат изделия със съдържание на брашно, какъвто е хлябът, то те неимоверно ще започнат да свалят килограми. До някъде това е така. Но на каква цена? Добре е да се консумират и двата вида въглехидрати, но това да е съобразено с ежедневната ни диета, както и активностите, които предприемаме, за да ги изгаряме. В противен случай може да настъпи състояние на кетоза. Това се получава при консумация под 50г въглехидрати и не е препоръчително.

пица на пещ

пица на пещ

Правилото е следното: преди обед е добре да приемаме бавни въглехидрати. Например няма никакъв проблем да изядем 1-2 филийки бял или ръжен хляб. Яйца, ориз и овесени ядки също могат да влязат в менюто преди и по време на обеда. Плодовете, също. Забележка: ако не сте активен спортист и не се движите достатъчно, то бързите въглехидрати не са вас. Разбира се, препоръчва се активен живот, при който можем да консумираме и двата вида.

пица за вкъщи

пица за вкъщи

След 13:00 вече преминаваме в света на зеленчуците и протеините. Ако обичате да правите леки следобедни закуски, можете да се възползвате от малко овесени ядки с мляко. Като цяло, млякото и млечните продукти са най-добрият ви приятел през целия ден. За вечеря най-добре ще бъде да консумираме салата с едно от следните меса: риба, пилешко или телешко. Това ще ни доставки само и единствено протеин. Няма да сме гладни, защото през деня сме усвоили достатъчно количество въглехидрати.

Е, ако спазвате подобен режим на хранене, то няма причина да се притеснявате от това да си позволявате веднъж седмично по една малка или средна пица в любимото си заведение.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!