≡ Menu

За спалните от ковано желязо

Както Ви обещах неотдавна, сега ще ви напиша някои неща за спалните от ковано желязо. Мисля, че всеки, който е проявил някакъв интерес към тях ги е виждал, най вече на картинка. Наистина правенето на спалня от ковано желязо е висшия пилотаж в тази област.

спални от ковано желязо

спални от ковано желязо

Истинските майсторите, които практикуват този занаят са много малко. Работата им е изключително трудна. Прецизност, търпение и много точна ръка са абсолютно задължителни качества. В тяхната работа лесно могат да се допуснат грешки и много трудно да се поправят. Затова те не трябва да грешат. Работи се бавно, и с много голямо търпение. Трябва да се прецизира всеки един елемент, да се постави на точно определено място и да се свърже с останалите детайли. Всеки един удар на чука трябва да попадне точно там за където е насочен. Иначе оставят белези, които може да не са много красиви. Работата по спалните започва с проектирането. Тук няма определени норми. Всичко трябва да се направи така, че да “хване окото” на майстора и той да го изработи с мерак.

спални от ковано желязо цени

спални от ковано желязо цени

Най-добрият случай е когато проектантът сам изпълнява проекта си. За съжаление в повечето случаи основана пречка е клиентът и всичко трябва да е съобразено с неговите изисквания. Какво да се прави. Както е казал народът ” на гладно не се спи “. И така всичко е уточнено и започва същинската работа-бавно и съсредоточено, детайл след детайл се оформя спалнята. Всяко действие е центрирано до милиметър. Всяка разлика от проекта повече от 4-5мм. започва да дразни погледа и нарушава равновесието на картината.

спалня

спалня

Не знам колко пъти се обръща и премята една спалня докато се завърши Всеки детайл се оглежда, премерва и напасва. Често се случва след като се изправи конструкцията и се огледа отстрани, да се наложи да се преработи някоя част, че не стои така, както трябва. Иска се упоритост и “дебели нерви”. След завършването на грубата работа започва финната-изглаждане и полиране на всичко. Следва грундиране, боядисване и изпичане на боята. Ако майстора е доволен от работота си, клиентът за когото е спалнята също остава доволен.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!