≡ Menu

За любителите на шоколадови бонбони

С повод или без повод, обикновени или луксозни, шоколадови бонбони се купуват от всеки. Те са елегантен нюанс в хранителния ни режим и стига да не се прекалява, могат да се окажат подобрители на настроението ни и дори подхранващи ни с незаменими вещества.

Една от ползите на Колумбовото откривателство на Америка е и откриването на шоколада. Той се произвежда от какаови зърна, които трябва да се събират добре узрели и да се оставят да ферментират за няколко дни. Следват други технологии, превръщащи какаовата смес във вкусни блокчета шоколад. В течно състояние те се изливат в специални форми и така се раждат различни шоколадови бонбони.

шоколадови бонбони

шоколадови бонбони

Основните съставки на шоколада са две: какаова маса – сухата част на какаовите семена – и какаово масло, извлечено от мазнините в семената. Допълнително могат да се прибавят мляко или стафиди, ядки, кокосови стърготини. Обогатяването на шоколадовата смес зависи от избора на производителите. Когато в нея се включва само какаово масло, се получава бял шоколад. Той се използва и за направата на шоколадови бонбони. Много често в бонбониерите се срещат и двата вида какаова смес- черна и бяла. За постигането на още по-изискан вкус се прибавят лешници или бадеми в сърцевината на шоколадовите топчета.

Важен момент от производството на шоколадови бонбони е получаването на самата какаова съставка. За целта се прилага т. нар. темпериране на шоколада – затопляне и охлаждане – при което се постига гладкост и определен вкус. Темперирането има стабилизираща функция за шоколадовата смес и я прави по-трайна. След него идва процесът на превръщане на шоколадовата течност в бонбони или други сладкарски изделия.

производство на шоколадови бонбони

производство на шоколадови бонбони

Съвременното производство на шоколадови бонбони използва високотехнологични машини за постигане на желаната форма или на определен вкус, както и за бързина на създаването на продуктите. Различните дозатори, екструдери и автомати за шоколад улесняват работата във фабриките за производство на шоколадови бонбони. Те се продават не само в кутии, но и на килограм, което е особено практично.

Самостоятелно опаковани или поставени в красива кутия, любимите ни шоколадови бонбони радват най-вече децата. Когато им ги предлагаме с мярка, те могат да бъдат пълноценен източник на енергия и ценни хранителни вещества. Неслучайно древните маи са свързвали шоколада с плодородието. Какаово-млечната смес е с доказан здравословен ефект, когато не се прекалява.

шоколадови бонбони производство

шоколадови бонбони производство

На особена почит днес са ръчно изработените шоколадови бонбони, които се превръщат в уникати на сладкарското производство. Те могат да имат причудливи форми – на сърце, черешка, ягода, мида, яйце, пура и др., които са своеобразни произведения на съвременното изкуство.

А за най-изобретателните ценители на шоколадови бонбони се предлагат и многобройни рецепти, с които в домашни условия могат да се сътворят чудеса.

Шоколадови бонбони

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!