≡ Menu

За какво да внимаваме при закупуването на касов апарат втора употреба

Техниката втора употреба е добър избор, когато човек знае за какво да внимава при закупуването.

Има основно няколко ситуации да се “опарите” закупувайки касов апарат втора употреба. Първото нещо от което е необходимо да се поинтересувате е, дали конкретния касов апарат е с изчистена памет, или в него все още е монтирана фискалната памет на стария собственик. Смяната на собственост не е безплатна, така че трябва да имате ясна уговорка кой ще я плати, ако тя вече не е направена. Освен това, изчистването на паметта няма как да стане без съгласието на стария собственик и закупувайки супер изгодно, да речем за 30-40 лева касов апарат с пълна памет, това определено ще са парите на вятъра.

Втория момент е, дали модела на касовия апарат отговаря на последните законови изисквания. Закупувайки стар модел касов апарат, евентуално ще можете да го дадете на своето дете да си играе с него. Използването му за издаване на фискални бонове ще е незаконно. Вярно, има стари модели фискални устройства, за които има предвидена възможност да бъдат преработени съгласно новите изисквания, но тази преработка, както се досещате, не е безплатна и най-малкото ще е една неприятна изненада за вас.

Друг момент са договора с мобилния оператор и договора за техническа поддръжка на сервизната фирма. Важно е да уточните, дали в момента има такива договори и ако няма, за чия сметка ще бъдат. Отделно ако SIM картата е спряна, може да се наложи допълнителното заплащане на такса включване. Така че, добре проверете дали устройството няма подобни “тежести”, защото е възможно цената която сте договорили заедно със сумата на допълнителните плащания, да е повече от цената на нов касов апарат.

Даже и да отговаря на актуалната законова рамка конкретното устройство, както и да е с монтирана нова фискална памет, остава риска да има някакви проблеми, които не се забелязват от пръв поглед. Възможно е някои клавиши да не работят или печатащото устройство да не работи коректно. Най-добрия вариант е заедно със стария собственик да посетите оторизиран сервиз където компетентен техник да установи техническото състояние на фискалното устройство. Ако стария собственик е добросъвестен, той не би имал нищо против.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!