≡ Menu

Защо под иглолистните дървета никога не расте трева?

Ако някога сте обръщали внимание, може би сте забелязали, че почвата под иглолистните дървета обикновено винаги е гола и лишена от тревна настилка. Чисто и просто земята под короната на дървото изглежда така, сякаш по един много старателен начин дървото някак е успяло да разчисти всичко.

Ако сте опитвали да засаждате сами растения под такъв тип дърво, може би имате доста богат опит и знаете, че на практика това е невъзможно. И все пак, защо не могат да се гледат растения или да се развие хубава и тучна морава под борове и ели? Има ли някаква причина за това и каква точно?

Първото, което иглолистното дърво прави е да спре растенията изобщо да покълнат под него. Това е защитна реакция на вида, като една от целите е да не се позволява на други растения да поникнат в близост и да черпят хранителни вещества.

Когато игличките на иглолистното растение паднат на земята, те започват да излъчват газ, който много сериозно започва да пречи на семената на повечето растения да покълнат, като по този начин до голяма степен дървото е защитено от натрапници.

Освен това, падналите иглички на земята под растението отделят киселина, която за условията на дивата природа е доста висока. Това прави почвата изключително неподходяща за повечето видове растения, тъй като те дори и да покълнат, просто не могат да се развият в подобна среда.

Друг механизъм, с който иглолистните дървета успяват да унищожат конкуренцията е чрез кореновата си система. Корените растат близо до почвата и имат много голяма гъстота. По този начин те наистина бързо успяват да абсорбират всяка влага, която попадне върху пръстта. В природата иглолистните растения се славят като едни от най-ефективните в изсмукването на всяка допълнителна влага.

Ако нещо до сега не е успяло да унищожи изградените тревни и цветни площи, които са се осмелили да поникнат под иглолистното дърво или са били лошо проектирани, то следващата крачка ще е просто пагубна. Тя се изразява в това, че сянката под иглолистните дървета е много плътна и непропусклива, което означава, че светлината достигаща до земята е наистина много оскъдна. А както вече може би сте си казали и с право е, че светлината е на-важният фактор за всяко едно растение.

Последната стъпка с която иглолистните дървета на практика си гарантират свобода наоколо е това, че кореновата им система е изключително гъста и разположена непосредствено под повърхността на почвата. Това пречи на останалите растения да пуснат корени, които да успеят да пробият през гъстата коренова мрежа.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!