≡ Menu

Защо НЕ трябва сами да водим счетоводството си?

Всеки един бизнес, опериращ на пазара, задължително трябва да има счетоводна дейност.

Счетоводната отчетност е нужна за систематичното проследяване на движението на активите и пасивите на фирмата, изразено в паричен израз под формата на финансови отчети и набор от различни счетоводни документи.

За стриктното водене на счетоводна отчетност днес бизнесът залага на два метода – назначава собствен счетоводен персонал във фирмата или заплаща на счетоводител София или външна фирма, специализирана в предлагането на счетоводни услуги. Немалко са случаите, обаче, в които някои прохождащи фирми решават, че не е нужно да правят “излишна инвестиция” за нуждите на счетоводната отчетност, и разчитайки на собствените си познания, вземат счетоводството на компанията в свои ръце. Този подход почти винаги изиграва лоша шега, а в следващите редове ще обясним накратко защо НЕ трябва сами да водим счетоводството си.

Поради липса на достатъчна компетентност

Счетоводната дейност представлява доста сложна материя, изискваща по-задълбочени знания и умения, отколкото може би предполагате. Счетоводителят е висококвалифициран кадър, който е нужно да е придобил опит в областта, да се запознае със спецификата на дейност във фирмата, на която ще води счетоводството, както и да познава нормативната база, да следи срокове и при настъпване на евентуални промени в законовата уредба, да реагира своевременно.

Това е работа, предназначена за един или няколко човека, формирани в отдел на фирмата или пък във външна фирма с предмет на дейност извършване на счетоводни услуги. Идеята сами да водите счетоводството на фирмата си от практична гледна точка никак не е лоша, но може да доведе до неблагоприятни последици за бизнеса ви, ако нямате необходимите знания и опит в тази професионална област.

Не може да вземете всичко в свои ръце

Счетоводната дейност изисква и технологично време. От една страна – чисто организационната работа на набора от счетоводни документи, които пристигат постоянно във фирмата, а от друга – действията по разплащания, следене и отчитане по съответния ред, подаване на справки към данъчните органи и други в законово определените срокове.

Често, в зависимост от това колко голяма е дейността на фирмата, с осчетоводяването на всички операции не би могъл да се справи един човек. Ако вашият бизнес се разшири с времето, това неминуемо ще доведе до наемането и откриването на цял счетоводен отдел във фирмата ви или ползването на услуги от счетоводна къща. Ако сам сте собственик на бизнес, надали ще имате физическото време да се занимавате с цялата счетоводна работа по най-ефективния и правилен начин. Още повече, че трябва своевременно да се запознавате с актуалните нормативни актове и изменения в закона, касаещи счетоводната дейност. Това е още една причина да наемете човек или счетоводна къща, които да се отдадат изцяло на тази работа.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!