≡ Menu

Захранване на малкото човече

Едно новородено може да се храни само с майчина кърма или в случай, че майката не може да подсигури такава – с изкуствена, която съдържа необходимите хранителни вещества и то правилно балансирани, така че да не натоварват нежната храносмилателна система и същевременно да дават всичко необходимо за изграждането на един нов живот.

Това хранене продължава през първите 4 месеца от живота на детето, след което започва постепенното добавяне на нова храна, тъй като храносмилателната система вече е готова да приема и усвоява и други хранителни вещества.

Захранването на едно кърмаче започва много бавно и постепенно, с включване на малки дози от лесно усвояеми храни. Най-често се прибавят плодови или зеленчукови сокове, като впоследствие те се дават и под формата на пюрета, супи или каши.

Много е важно новата храна да се включи към някое от дневните хранения, за да се проследи евентуална алергична реакция в рамките на няколко часа и да се преустанови приемът на конкретния алерген.

Самите бебета не винаги харесват храната, която получават, затова е важно да не ги насилвате ако откажат да я приемат или я повръщат непосредствено, след хранене.

При захранването на едно бебе е недопустимо към новата храна да се добавят сол, захар или силни подправки. Най-подходяща за тях е специализираната кухня, като можете да ползвате млечните кухни, които предлагат прясно приготвена храна за деца под една година, готовите месни и зеленчукови пюрета и най-добрия вариант е домашно приготвените супи и кашички.

В началото храната на малкото човече трябва да бъде пасирана и кашеста, но впоследствие, за да се развият дъвкателните рефлекси храната е с по-груба консистенция, като е добре периодично да се дават по-твърди бисквити, парчета ябълка или морков които детето да се опитва да дъвче, дори когато все още липсват зъбки.

Самото захранване на едно кърмаче внася разнообразие в дневния режим, което понякога може да се превърне в истинско приключение, но в името на малкото човече си заслужава да изживееш всяко усилие, тревога и предизвикателство.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!