≡ Menu

Зареждане с фреон на автоклиматици, можем ли да го направим сами?

Зареждане с фреон на автоклиматици се предлага, както в сервизите, така и чрез манометър и бутилка. Вторият вариант би трябвало да успеем да направим сами, но дали е възможно въобще? Коментарите и отзивите на дръзналите да го направят, като цяло не са добри.

Процесът е доста сложен и изисква определени знания в областта. Добре трябва да се знае манометъра на кой клон на циркуляра ще се закачи и въобще изтеглянето на стария газ-фреон и допълването му да се изчисли на електронна везна, най-малкото. Това ако е било възможно и доколкото е било ефективно при старите фреони и климатични системи, при новите многокомпонентни фреони за автоклиматичните системи, на съвременните автомобили е напълно невъзможно!

Няма как без да отидем на сервиз, оборудван с необходимата техника и професионални кадри, да постигнем пропорцията на многокомпонентния фреон. А и още повече, той е задължителен за употреба вече при всички автомобили. Така, че изводът е – няма как сами да направим зареждане с фреон на автоклиматици.

Необходимо е за това да отидем в утвърден сервиз, които ще направи диагностика на автоклиматичната ни система, както вътрешно, така и външно. За целта тестване с оцветител, бива извършвано, климатичната система се тества на високо налягане за евентуални миниатюрни пропуски и вакуум тест и уред за пробойни се използва в случая. Зарежда се с многокомпонентен фреон, прецизно изтеглен и допълнен с необходимото количество, чрез електронна везна. Възможни дефекти и износвания по тръбната климатизация и гумените уплътнения и маркучи се прави, с цел допълнително осигуряване.

Компресора и работата му се оптимизират, чрез изтегляне на масло от него и подмяната му. Износените филтри се подменят и зареждане с фреон на автоклиматици се оптимизира, както споменахме по-горе. Счита се, че ако в климатика на колата ви се съдържат до 50% от необходимото й количество, по фабрични дадености, то тя е за дозареждане. Херметически затворената система на автоклиматика е сложна и с навлизането на пазара на новия многокомпонентен фреон, нейното дозареждане самоинициативно е невъзможно.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!