≡ Menu

Заключваща система с разпознаване на лицето

Светът става все по-технологичен и по тази причина изобщо не е изненадващо, че високите технологии вече стават неразделна част от всеки елемент в живота ни. В редица страни по света човек може да си поръча такси чрез мобилна апликация, а в някои по-развити общества, каквито са страните от Скандинавския полуостров, вече може дори да си пазарувате в хранителния магазин без да ви обслужват истински служители, а просто като използвате апликация.

То защо не бива да се изненадваме, че и системите за отключване и заключване на входните врати стават все по интелигентни и всъщност високите технологии вече се налагат и там. Напоследък има една интересна новост в заключващите системи и това е възможността да се използва система, която разпознава чертите на лицето. Както и пръстовите отпечатъци, чертите на лицето са уникални и дори когато хората много си приличат, те не са съвсем еднакви.

Това дава възможност да се получи уникален ключ за достъп до вашето жилище, който няма как да ви бъде откраднат, а именно възможността да използвате собственото си лице. Според нас това е сред най-големите постижения и сред най-ефективните начини да се осигури защита у дома до сега.

Тази система се прилага с помощта на камера и компютър и през последните години се влагат много големи усилия за да се постигне по-голямо развитие в тази област, считайки се, че това е една от най-перспективните методики за развитие на заключващите системи.

За сметка на своята ефективност, този тип системи работят много просто и лесно. За целта е необходимо да се свържат единствено хардуерните елементи, а именно камера и компютър.

Останалото е дело на софтуера, който има за цел да извлече най-характерните черти на вашето лице и след това да ги превърне в сложен и уникален по вида си алгоритъм. Веднъж въведен в системата, вашия образ ще може лесно да бъде разпознаван от софтуера и вие ще имате достъп до своето жилище.

Системата е изключително развита дори и към този момент. Според специалисти системата умее да различава емоциите по лицата на хората и няма начин да бъде подведена, че друг човек сте вие.

Този тип системи определено все още са много рядко разпространени, но действително специалистите признават, че в тази област има огромен потенциал за развитие. Въпреки това най-вероятно ще минат години докато подобна система стане масова и започне да се използва от много домакинства. Все още експерименталния характер на този тип заключващи системи ги прави доста любопитни от почитателите на високите технологии, особено в по-развитите страни по света.

Хубавото е, че подобни системи по един интелигентен начин могат да се свържат с вашите мобилни устройства, така че вие ще получавате известия всеки път, в който някой направи опит да се вмъкне в дома ви (надяваме се, че това няма никога да се случи!).

А дали системата не може да бъде компрометирана? Най вероятно този въпрос ви измъчва вече, представяйки си как някой може да проникне у вас чрез пробив в самата система. Не се тревожете обаче – това няма да се случи.

Истината е, че с този тип системи се провеждат голям брой тестове за да се провери дали по някакъв начин няма да може да се постигне подвеждане на системата и тя да даде достъп до дома ви на човек с подобни черти. Отговорът е отрицателен – системата винаги безпогрешно се ориентира и разпознава лицата.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!