≡ Menu

Задължителни ли са зимните гуми в България

Един от най-често обсъжданите въпроси сред българските шофьори у нас е дали летните и всесезонни гуми трябва да бъдат сменяни със зимни през студените месеци. Мненията варират от положителни до отрицателни както има и такива, на които им е безразлично. За никого обаче не е тайна, че сигурността на пътя през последните 10 години е на изключително ниско ниво и една от причината за това е шофирането със стари и неподходящи за сезона автомобилни гуми. На практика, месеците, през които трябва да шофираме със зимни гуми са тези от октомври до късен април. Но защо ако няма сняг на пътя ще попитат много от вас.

На практика и на теория, когато шофираме със зимни гуми, сцеплението на автомобила става много по-добро, а сигурността на пътя и удоволствието от шофиране се завишават значително. Това е възможно поради по-дълбоките канали при зимните гуми както и по-меката смес, от която са изработени те. Сцеплението с пътя се повишава значително, което намалява спирачния път с до 8 м. В много ситуации тези метри биха могли да се окажат изключително решаващи.

Предимства на зимните пред летните автомобилни гуми

Едно от най-големите предимства е фактът, че летните гуми губят своите качество и сцепление с асфалта при ниски температури или иначе казано, под 7 градуса по Целзий. Самият каучук, от който са изработени, се втвърдява, а това води до по-лошо сцепление на гумата с пътя. Това важи не само при сняг, но и в случаи на студен, мокър или заледен и заскрежен асфалт.

Като второ предимство бихме могли да изтъкнем по-доброто сцепление поради значително по-дълбокия зимен грайфер и мекия зимен каучук, от който е изработен протектора. Това води до доста по-голяма стабилност на автомобила при ниска и висока скорост.

Шумът при зимните гуми е значително по-нисък. Ако шофирате с летни гуми на сняг или лед ще осъзнаете, че нивата на шум се увеличават значително. Разбира се, отново причината е в по-мекия каучук, от който са изработени зимните гуми. Той позволява на шума да бъде добре обран, а комфортът при шофиране и возене да се повиши значително ако гумите са наистина качествени.

Задължителни ли са зимните гуми в България

Да започнем от там, че в множество държави от Европейския съюз (ЕС) зимните гуми са задължителни в периода от октомври до април или задължителни при наличието на сняг по националната пътна мрежа. Такива държави са Швеция, Финландия, Словения и Латвия. В други държави като Румъния, Хърватска, Словакия, Люксембург и Германия зимните гуми са задължителни ако по пътищата се появи снежна или заледена покривка. У нас? В България на практика няма закон, който да задължава шофьорите да карат със зимни гуми към днешна дата. „Законът за движение по пътищата“ не задължава шофьорите на МПС-та да карат със зимни автомобилни гуми. Глоби за тези, които шофират с летни или всесезонни през зимните месеци също не съществуват. Единственото изискване е гумата през зимата да бъде с минимален грайфер 2 мм, което на практика не е достатъчна. Като минимален праг според повечето професионални шофьори и специалисти той трябва да бъде поне 3 мм, за да осигури спокойно управление на автомобила. И така, препоръчително е през периода от октомври до април да карате своите автомобили със зимни гуми, ДОТ-ът на които да не бъде стар. Това ще подсигури до голяма степен безопасно и приятно шофиране през зимата. Пазете се и карайте разумно с умерена скорост. Спазвайте ограниченията в Република България.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!