≡ Menu

Електрическо реле

Едно електрическо реле е ключът към управляване на електричеството. Някои видове релейни системи използват електромагнит за механична работа с превключващ механизъм.

Когато имате ситуация, в която е важно да има ниска мощност на сигнала, контролиране на схема, или когато има няколко схеми, които трябва да се контролират от един и същ сигнал, ще се използва реле. Релета, за първи път са използвани за предаване през дълги разстояния на телеграфни преносни сигнали. Сигналите може да пътуват само до момента, така че входящия сигнал ще бъде отново изпращан до следващата схема, и така нататък, докато не достигне крайната цел.

Електрическо реле

Електрическо реле

Употребата на релетата се увеличава значително с изобретяването на телефона и компютъра. Телефонните централи и първите компютри широко използват релета за извършване на логически операции.

Реле без никакви движещи се части, се нарича стабилно състояние на релето, и използва полупроводникови устройства за превключване на работата.

Съвременните електрически енергийни системи използват дигитални инструменти за изпълнение на тези функции, но те все още са по-назад от “защитните релета”.

Как работи?

По принцип, електрическото реле е само един ключ, който се контролира от друга верига.

Красноречив пример за това е системата, която използвате, за да запалите вашия автомобил. Когато завъртите ключа на стартера, запалването не взаимодейства с акумулатора на колата директно. Вместо това, запалването действително се активира от релето, което трябва след това да изпрати сигнал, за да може колата да запали.

Как започнаха релетата

Електрическите релета могат да бъдат проследени назад до 1830 г.

Най-ранните релета често бяха правени, използвайки се електромагнити (много от релетата днес все още ги използват).

Електрически релета

Електрически релета

Защо електротехниците се нуждаят от тях

Една от основните причини, релета да са талкова популярни инструменти за електротехници и инженери е, защото те могат да контролират количеството на продукцията.

Обратно към примера със запалването на автомобил, ако запалването е пряко свързано с батерията, ще трябва силно изолираните проводници да направят тази връзка от кормилната колона до батерията.

С помощта на реле, структурното окабеляване може да бъде относително леко, което спестява място и прави автомобила много по-безопасен.

Вие можете да ги свържете към устройства, като алармени ключове, които се активират, когато веригата е счупена, и по този начин да издава алармен сигнал. Много “Fail Safe” електрически системи използват електрически релета, за да включват или изключват устройства в определени ситуации, като в случай на неправилно съединение, претоварване по тока или други потенциални рискове.

Релето се задейства и системата ще се изключи, и проблемът е решен.

Електромагнитни релета

Електромагнитни релета

Станете приятели с релетата

Има много ситуации, когато вие ще попаднете на електрическо реле в електро услугите. Може да се наложи да инсталирате реле, или да поправите вече инсталирано.

Разбирането за това как те работят и защо те са важни, може да направи вашата работа много по-лесна, и да гарантирате безопасността на обитателите на сградите, по които работите.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!