≡ Menu

Дизелово гориво – характеристики, производство и употреба

Дизеловото гориво е гориво на петролна основа, което се използва за задвижването на много и различни по вид превозни средства и лодки. Направено от смес от компонентите на суров петрол, които се наричат въглеводороди. Тези компоненти съставящи дизеловото гориво са получени от рафинирането на суров нефт, което обикновено се постига чрез фракционна дестилация. Въпреки, че често се използва за сходни цели като бензина, дизеловото гориво гори по различен начин и поради тази причина се нуждае от различен тип двигател, за да работи. Освен това то е по-тежко и по-малко летливо от бензина, но често е по-ефективно особено при тежкотоварни превозни средства.

Характеристики

Този тип гориво е сравнително гъсто и мазно, което често е предпоставка някои хора погрешно да го наричат дизелово масло. Съставено от смесица от различни видове въглеводороди, включително парафини, нафтини, олифини и аромати. Различните видове дизелово гориво имат различни пропорции на съдържанието, в зависимост от това за какво ще бъдат използвани, при каква температура в дадената област, а също и съобразно със законовите изисквания на региона.

Един от основните компоненти, към които са насочени забраните е количеството на сярата, тъй като именно този химичен елемент води до отделяне на много вредни емисии. В днешно време, голяма част от дизеловите горива продавани в САЩ и ЕС са с много ниски нива на сяра, като те се подлагат на допълнителна преработка.

Производство

Дизеловото гориво обикновено се произвежда чрез дестилация в петролни рафинерии. Различните видове въглеводороди от суровия нефт се изпаряват при различни температури. Тези, които се използват за производството на дизел се изпаряват при температури между 250 и 350 градуса. Когато маслото се нагрее до тази температура в устройството наречено дестилационна фракционна колона, специфичните въглеводородни вериги се изпаряват и се изтеглят за по-нататъшното производство. Този процес може също така да се извърши с употребата на химикали, вместо да се използва дестилационна фракционна колона. След като компонентите са изолирани, те се смесват заедно в определени пропорции, за да се произведат различните видове дизелово гориво. Повече информация за предлаганите видове дизелово гориво в бензиностанциите можете да видите в сайта ни.

Употребата

Има широк спектър на приложение, като в това число влизат частните и обществени леки транспортни средства, а също така и големите тежкотоварни камиони. Много офроуд машини и лодки също се задвижват в дизелово гориво. Освен това, неговата ефективност го прави популярно за употреба в селското стопанство и военните превозни средства. Дизелът се използва за захранване на различни видове индустриална и строителна техника.

В сравнение с бензина

Дизеловото гориво е с около 18% по-тежко от бензина и се състои основно от въглеводородни молекули с означения от С10 до С24, което означава, че са свързани от 10 до 24 въглеродни атома в различни конфигурации към 1 водороден атом.

Бензина от друга страна е обикновено в диапазона от С7 до С11. Колкото по-висок е броя на въглеродните атоми, толкова по-тежък е продукта. Поради тази причина, дизелът често се замръзва когато стане студено, докато бензинът изобщо не се влияе от по-студените температури.

Въпреки, че дизеловото гориво е по-тежко от газта, в сравнение с други петролни продукти като моторните и смазочни масла, то е по-леко. С точка на запалване от 120 до 160 градуса, в зависимост от метода на дестилация, дизеловото гориво не е толкова летливо като керосина и бензина. Газта обаче изгаря значително по-чисто от него. Въпреки това, дизеловото гориво е с по-висока енергийна плътност от бензина, което означава, че може да се използва за по-висока скорост при превозните средства.

Начинът, по който тези две горива работят в двигателя е различен. Докато бензина и кислородната смес се запалват в цилиндъра на двигателя с искра от запалителната свещ, дизеловото гориво се запалва чрез компресия. Буталото в двигателя пътува през цилиндъра, компресирайки въздуха. В горната част на хода, атомизираните горива се впръскват в цилиндъра и се запалват от топлината създадена при триенето на тази компресия.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!