≡ Menu

Да погледнем нашия дом в бъдещето

Според вас как би изглеждал съвременния дом или къщата на бъдещето? Мнозина смятат, че тя задължително трябва да е голяма и с раздвижена архитектура, вътре да има прекрасен интериор или гледка към морето. Но дали въобще бъдещите жилища трябва да са свързани с красота, размер и местоположение? Дори и сега има такива сгради, но не всеки може да си ги позволи.

Ако проследим внимателно развитието на човечеството и цивилизацията ще стигнем до извода, че се развиваме технически. Най-големите проблеми, които неизменно ще настъпят, това са свършването на полезните изкопаеми и най-вече горивата и източниците на енергия. Какъв би бил живота без тях и как това ще се отрази на нашите домове? Това е днешната тема, която ще разискваме, а теми като дизайн и красота, ще оставим на заден план. Дори и вече да има така наречените енергонезависими сгради не всеки би си представил да има дом, на който не му е необходимо еретическо захранване от ел мрежата.

А знаете ли, че има такива, които нямат нужда от ВиК за питейна вода? Целта на енергонезависимите къщи е да има възможност да се изграждат на всякакви места и дори на такива при които няма изградена ел. мрежа. Цената на изграждането на ел мрежите е висока и излиза по-рентабилно тя да се инвестира в енергонезависими жилища.

Как работят те?

В зависимост от местоположението в което се намират те ползват ветрогенератори или слънчеви панели за генериране на електрическа енергия. В климатичните пояси в които има интензивно количество на слънчеви лъчи може да се разчита само на тях. В тези области дори изграждането на пасивни къщи е препоръчително защото по този начин се спестява от земните ресурси. Допълнително при тях не е нужна енергия за отопление, която както всеки знае е най-големия разход. В районите където е студено или хладно се разчита на смесени енергийни източници – вятър, слънце и геометрална енергия.

Какво е геометрална енергия? При нея се използва постоянната температура на земята, на дълбочина от 10 метра температурата е около 12 градуса целзий. Така тази температура се използва от термопомпи. Нагарянето от 12 градуса до 22 изисква по-малко енергия от колкото -10 до 22.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!