≡ Menu

Да започнеш бизнес и да работиш за себе си

Често ядосани и отчаяни от шефа си или от недостига на пари, ни се прокрадва идеята да започнем някакъв свой бизнес и да работим за себе си. Сами да взимаме решения и да контролираме времето и живота си. Това всъщност е много добро решение, но трябва да се вземе сериозно и добре да се обмисли. Нужна е и смелост и решителност и не на последно място известни средства. Не е обаче невъзможно и ако идеята започне все по-често да изплува в съзнанието, значи е време да се замислим и да започнем да планираме начинанието.

собствен бизнес

свой бизнес

В много случаи все отлагаме за по-добри икономически времена, да съберем някакви средства или си търсим други причини за да оправдаем своята нерешителност и страх от това, че може да се провалим. Страхът винаги е лош съветник и колкото по-бързо се отърсим от него, толкова по-добре. Каквото и да предприеме в живота си човек, винаги съществува някакъв риск и той трябва да се поеме. Важно е рискът да бъде премерен добре и да има план за действие по пътя към целта.

Първото нещо, което трябва да се обмисли е това с какво бихте се занимавали и дали го умеете. Дори и да смятате, че не сте напълно готови за започване на бизнес, никога няма да станете ако не започнете подготовката. Човек се учи цял живот и няма нещо, което да не може да бъде научено ако се положат известни усилия. Разбира се най-добре е да се избере дейност, от която разбирате най-много и да започнете да се усъвършенствате. Проучете подробно пазарната ниша, в която евентуално ще попаднете, но не се плашете от голямата конкуренция. Конкуренцията е голяма навсякъде и оцелява този, който е упорит и работи много.

След като сте наясно с тези първи въпроси, се опитайте да изградите свой собствен бизнес план. Прочетете бизнес плановете на други фирми като акцентирате преди всичко на конкретните им практическите части. Възможно е да откриете много грешки в тях и затова се консултирайте с познат или приятел, който вече има свой бизнес. Така ще си изясните дали грешките наистина са такива или има неща, които не разбирате.

Когато решите, че сте усвоили основните принципи за съществуването на една фирма и подредите в главата си своите планове, може да пристъпите към регистрация на фирма. За самата регистрация на фирма не е нужен голям капитал, но все пак дейност не може да се започне без никакви пари. Добре е да потърсите финансиране от банка или от приятели и роднини без да се изхвърляте в сумата. Готови пари лесно се харчат, но после трудно се връщат и трябва много добре да прецизирате първоначалните си разходи като не харчите за нищо, което е излишно. За това каква правна форма / ЕТ, ЕООД или ООД / на фирмата си да изберете, се консултирайте с фирмата, която ще направи вписването в Търговския регистър и ще подготви документите Ви. В повечето от случаите в тези фирми работят юристи, които са специалисти по фирмено право и могат да ви дадат много ценни съвети и насоки за началния старт.

В зависимост от дейността преценете дали не може в началото да работите от вкъщи и Вие да ходите при клиентите си вместо те да идват при Вас. Така ще спестите разходи за офис и поддръжката му поне в началото докато нещата потръгнат. Задължително си подсигурете Интернет присъствие. Бизнеса отдавна е в Интернет и без него няма как да сте конкурентоспособни. В никакъв случай не се отчайвайте ако в началото нещата са много трудни и не потръгнат веднага. Важно е да вярвате в успеха си и упорито да следвате предварителния си план. Както за всичко друго в живота, и в това начинание всеки има нужда и от доза късмет, но основното е много работа и вяра в успеха.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!