≡ Menu

Грижи за косата при жени с косопад

От промяна в диетата до промяна в стайлинга

Косопад при жените

За разлика от мъжкия модел на оплешивяване с цели олисели зони, косопад при жените обичайно се изразява с общо изтъняване на косата по целия скалп. Доста често вие самите не забелязвате интензивното падане на косата и научавате за това едва, когато стане твърде късно.

Ако все пак забележите симптоми, потърсете съдействие от лекар. Косопад при дамите се получава като следствие на цяла поредица от различни здравословни състояния като промени в нивата на хормоните, заболяване на щитовидната жлеза, силен стрес и много, много други.

Каквато и да е причината, предлагаме ви тези съвети срещу косопад при жените, които ще помогнат да поддържате косата си в добро състояние, толкова здрава и силна, колкото въобще може да бъде.

Балансираното хранене предотвратява косопад

Диетата влияе не само на тялото, а и върху здравето на косата. Доста често се казва, че състоянието на окосмението е като огледален образ за общата кондиция на човека, а тя от своя страна е пряко свързана с храната, която ядете. Направете и невъзможното, но се научете да приемате повече полезни вещества, набавяйки ги чрез изобилие от зеленчуци и плодове, бяло месо, яйца, пълнозърнести храни и ядки. Доколкото е възможно избягвайте високо преработваните храни.

Също така обърнете задължително внимание на витамините и минералите. Някои от тях са особено полезни в случаите на косопад при жените – биотин, фолиева киселина, витамините С и D, други. Цинкът например стимулира растежа на космите, защото засилва имунната система, някои аминокиселини са пряко отговорни за състоянието на косата.

Бъдете внимателни с приема на витамин А, защото при превишаване на допустимите дози, може да получите косопад.

С нежна грижа срещу косопад

Много лекари препоръчват да се използва бебешки шампоан по принцип, а още повече в случаите на косопад при жените. За предпочитане е също така да ограничите употребата на тези продукти до три пъти седмично.

Когато миете главата си бъдете нежни и същевременно масажирайте скалпа. При подсушаването също бъдете внимателни и повече попивайте, вместо да търкате с всичка сила.

Също така е хубаво да се откажете от използването на различни химикали за боядисване и къдрене или изправяне, защото те със сигурност понякога предизвикват косопад. Ако все пак нуждата да се боядисвате е толкова силна, използвайте къна или други естествени оцветители.

Пробвайте домашни рецепти срещу косопад

Въпреки че повечето от домашните рецепти за женски косопад няма да ви направят нова коса, някои определени билки и продукти могат да помогнат поне да поддържате добро състояние.

Масаж с етерично масло

Един път в седмицата правете масаж на скалпа с няколко капки етерично масло. След като приключите увийте главата един път с найлон и още един път с топла кърпа. Останете така през цялата нощ, а на сутринта измийте с мек шампоан.

Мед и яйца срещу косопад при жените

Направете комбинация от два жълтъка и три супени лъжици пчелен мед. Втрийте получената смес в кожата на главата и върху самата коса. След половин час изплакнете обилно с хладка вода, използвайте шампоан само при необходимост.

Алое вера

Растението Алое Вера отдавна има световна слава на билка с традиции в борбата с косопад. Просто използвайте чист и натурален балсам от него и масажирайте скалпа. След 15 минути изплакнете обилно с топла вода.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!