≡ Menu

Голяма част от производството не може без транспортни ленти

Вероятно повечето от нас помнят прочутия филм на Чарли Чаплин “Модерни времена”, в който героят сновеше между неспиращите транспортни ленти и напразно се опитваше да навакса закъснението си. Идеята беше, че технологичният напредък автоматизира човека, прави го свой роб, същество без своя воля – заснетите транспортни ленти добре символизираха това с несвършващия поток от части, на които героят трябваше да завинтва винтове, но пропусне ли някой, трябва да го догонва и става хем смешно, хем малко страшно.

Този филм е заснет преди един век и всеки може да си представи колко е напреднал светът оттогава, в колко много производства се използват транспортни ленти. Самият пазар неимоверно се е разширил по отношение на артикули и стоки, които се произвеждат и предлагат. Колкото да пазара на самите транспортни ленти, закономерно той също се е разширил.

транспортни ленти

транспортни ленти

Днес се предлагат много видове транспортни ленти в зависимост от нуждите на бизнеса. Например в месната, в рибната и в консервната промишелност, а така също в пекарните, в комбинатите за производство на минерална вода, безалкохолни напитки, бира и въобще при бутилирането на питиета широко се използват така наречените звенови ленти, които притежават висока износоустойчивост, а това е особено необходимо за различните транспортни нужди на производството.

Друг вид са произведените от полиуретан транспортни ленти, използвани в хранително-вкусовата промишленост, а по-точно в хлебопроизводството, при производството на бисквити и кроасани, и при производството на замразени храни, на шоколад и шоколадови изделия, в керамичната промишленост и полиграфията, при направата на велпапе и други.

Произведените от PVC транспортни ленти се отличават с висока механична якост, евтини са и са лесни за обслужване. Те се използват в дървобоработването, в опаковъчната и в текстилната промишленост, в печатарската дейност, а също във фитнес-центрове и други.
На пазара се предлагат и транспортни ленти с покрития от кече, от иглено-набивна тъкан или от памучни влакна. Те намират приложение в хранително-вкусовата промишленост за транспорт на тесто и тестени продукти в хлебопекарните, за производството на кроасани, бисквити, вафлени кори и блатове. Използват се още за транспорт на багаж в летищните терминали.

Транспортни ленти се произвеждат и от лека синтетична гума, като специалистите твърдят, че техните качества многократно надвишават качествата на другите транспортни ленти. Използват се в производства с химически агресивни среди, за пренос на абразивни и режещи материали, в картонената промишленост и при производството на керамични изделия и строителни материали.

Друг вид транспортни ленти са направените от безконечни тъкани, което означава, че те нямат слаби звена, а употребата им включва тежкото машиностроене, а по-точно – огъване на метални листове, изтегляне на кабели и други.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!