≡ Menu

Време ли е лаптопа да бъде заменен?

С развитието на супер успешния продукт на Apple – iPad, все повече започват да се прокрадват гласове за тиха, засега, война между лаптопа и таблета. Все повече хора се колебаят между добрият стар лаптоп и амбициозният таблет.
Време ли е лаптопа да бъде заменен?
Отговора не е категоричен. По–скоро е въпрос на нужди.
В тази статия ще обърнем внимание на предимствата на таблетите, на кого са нужни те и наистина ли има война между тях и лаптопите?

smartpad-tablet  Е, нека да започнем…

Батерия

Таблетите са идеални за сърфиране в мрежата, проверка на имейла, четенето на книги, спаменето из Facebook и насладата от музика и видео. Повечето модели предлагат около 8-9 часа работно време без презареждане. Друг плюс когато говорим за батерия, е че таблетите имат OS подобна на телефоните, т.е. дори да не ги ползвате, батерията издържа още дълго.

Размери

Повечето модели имат размери на списание, но има и доста модели с по–малък размер в порядъка 7-8 инча. С малкото си тегло и относително компактните си размери, таблетите са доста удобни за хора, които са в движение. Независимо от размера, таблетите са по–леки и удобни за носене от лаптопите.

Цена

Като цена, таблетите са доста привлекателни, iPad стартира от 500$, но има и други модели на по – ниска цена. Модела на Amazon, Kindle Fire на цена 199 $ също е много добро решение – с отличен 7 инчов екран, WiFi и бърз достъп до магазините на Amazon.
Като цяло, заради достъпната си цена, таблетите са отлични за подаръци и са по – евтини от лаптопите.

Производителност

Що се отнася до производителност, таблетите бързо напредват, особено в бизнес приложенията. Documents to Go, iWork и Quickoffice наистина блестят, а благодарение на iCloud и DropBox, проблема с „ тънкия хард”, вече не е голям.

До няколко години, таблетите сериозно ще се конкурират с лаптопа на този фронт, но засега лаптопът е лидер.

Определено предимствата на таблета са явни, но има дълъг път пред себе си, за да задмине „топа”. Самият въпрос опира до предпочитания, до вкус, нужди и какво конкретно търси потребителя.

Ако търсите практично, умно и полезно устройство, то таблета, със своите полезни приложения и безжична връзка, е правилен избор. Но, ако сте заклет геймър, сериозен програмист или търсите софтуерна и хардуерна поддръжка, вие имате нужда от лаптоп.

Твърдения от типа, че лаптопа е отживелица, са несъстоятелни.

В този случай всичко опира до предпочитания, а не кой кого, но имайте предвид, че сливането им в една машина не е фантастика. Не остава много до тези вълнуващи времена, но за сега, можем само да се надяваме.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!