≡ Menu

Веригите или живота!

Светът е пълен с изненади и те ни дебнат отвсякъде. Как бихте реагирали, ако някой ви спре и ви постави пред дилемата: „Веригите или живота!” Нещо такова се разигра миналата година през юли в братска Македония.

вериги

вериги

Пътувахме с приятел към Скопие, когато на магистралата ни пресрещна полицай. И след като не можа да намери никакъв кусур на колата ми, че и на мен /що не попита жена ми/ невинно рече: „А вериги за сняг имате ли?” Зинах.

вериги за сняг

вериги за сняг

Което накара пътното ченге да ми изнесе лекция, как вериги спасяват човешки живот. Плахо се опитах да възразя, че сме лято, ама властелинът на пътя рече важно, че наличието на вериги е изписано като необходимо в закона. А в Македония – тази древна люлка на цивилизацията, законите са най-мъдри във Вселената! Времето не предразполагаше към дълъг спор.

вериги за сняг цени

вериги за сняг цени

И въпреки че братска Македония не е все още член на Европейския съюз, ченгето склони да вземе… Пет евро. Абе… Криза.  Абе… Добър човек.
Тези дни се сетих за македонската прецизност, когато ми попадна една брошура, в която с едни хубави картинки рекламираха всякакви вериги. Мислех си, че било проста работа, а се оказа, че това си било цял и доста обширен свят. Простите метални звена бяха в такова огромно разнообразие и с толкова различно предназначение, че неволно се зачетох. Човек се учи, докато е жив.

размери на вериги за сняг

размери на вериги за сняг

Най-позната верига се оказа тази, дето е на кладенеца на тъща ми. Кръглите й звена могат да се видят и по шиите на мутрите, но във вариант с благороден метал. Иначе обикновено са от желязо, но напоследък има и текстилни вериги – ползват ги при колите – за сняг /не се знае признати ли са в Македония/. Котвените вериги са гигантите сред себеподобните – тежат с десетки тонове и могат да достигат на дължина стотици метри. Край морския бряг ще срещнете и друго приложение на веригите – за закрепване на пристанищни съоръжения във водата.

цени на вериги за сняг

цени на вериги за сняг

Веригите широко се използват и на полето. Без тях е немислимо функционирането на селскостопанските машини, те са жизнено важни и в минното дело. Достоен съперник по размери на корабните са елеваторните вериги – някои от тях достигат стотици метри. Специална изработка пък са веригите, които се използват в металургичните заводи. Освен че трябва да издържат огромни тежести, те трябва да са готови да понесат и високите температури от доменните пещи и разтопения метал.

вериги за сняг размери

вериги за сняг размери

Та в същата брошурка, освен богатата гама от този артикул, производителят предлага и да ти направи вериги по твой тертип. Даваш чертежите, казваш количеството и… Плащаш.
Иначе – съвсем сериозно. Иде лято. И ако пътувате към Македония, не забравяйте – носете си вериги! Иначе ще ви се стъжни живота.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!