≡ Menu

България – какво не бива да пропускат туристите

Макар мнозина да мислят, че България е по-скоро непозната в света, все пак трябва да се каже, че на много места името на България е известно. Вярно, че не винаги името на страната ни се свързва с положителни неща. Много англичани и до днес асоциират България с тъй наречения български чадър (чадър-пушка, изстрелващ сачма с отрова, с който през 1978 г в Лондон е убит писателя Георги Марков). Но все пак мнозина британци свързват името на България и с отличното българско вино, с чудесните и евтини български курорти, както и с имената на Стоичков и Бербатов.

Това обаче не е достатъчно, за да се ориентира един средностатистически чужденец какво не трябва да пропуска да види когато посети страната ни. И не само чужденците – мнозина българи не познават родината си достатъчно добре, не са посетили местата, които всеки търсач на приключения и всеки любител на културния туризъм в света изгаря от нетърпение да посети. А в България има какво да се види и посети. Защото страната ни е на трето място в Европа по брой на културните паметници – веднага след Италия и Гърция. Но този факт е слабо известен не само сред чужденците, но и сред сънародниците ни. Тук ще опитаме много накратко да изброим местата в България, които е силно препоръчително да посетите.

храм Александър Невски

храм Александър Невски

Голяма част от забележителностите на столицата София са концентрирани в центъра. Ако сте дошли в София е препоръчително да се разходите по култовата улица Витошка (булевард Витоша), да посетите храма Александър Невски, най-голямата по площ православна църква на Балканския полуостров. Няма да сгрешите ако посетите Историческия музей в София, където се съхранява най-красивото тракийско съкровище, намерено на територията на България – Панагюрското златно съкровище. В софийския квартал Бояна се намира средновековната Боянска църква от 10 век, с безценни стенописи от 13-14 век – тя ще представлява интерес за всеки турист, тръгнал на лов за културни паметници.

Рилския манастир

Рилски манастир

На по-малко от 100 километра южно от София е разположен най-важния за историята и културата на България манастир – Рилския манастир, построен през 14 век. Може да се каже, че е задължително да се посети поне веднъж от всеки българин и от всеки чуждестранен турист.

Селища с уникална архитектура са Пловдив (стария Пловдив), Велико Търново (древната българска столица), село Арбанаси (древната резиденция на българските царе), село Жеравна, град Созопол (стария Созопол) град Несебър (стария Несебър, включен в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО) – всеки любител на архитектурния туризъм задължително трябва да отдели време и да ги посети. Конкретно Несебър е уникален не само с архитектурата си, но и с броя на древните си църкви – на малка площ от около 150 декара в древността са били изградени около 40 църкви, от които днес има запазени 22. Ако посетите старата българска столица Велико Търново, задължително трябва да разгледате възстановената крепост Царевец, най-важната българска крепост през късното средновековие. Любителите на културни паметници обезателно трябва да посетят археологическия комплекс Перперикон в Източните Родопи, близо до град Кърджали. Комплекса е датиран през шестото хилядолетие преди новата ера, бил е ползван като светилище и от траките преди около 3000 години.

слънчев бряг

слънчев бряг

Наблизо, практически залепен за град Несебър, се намира курорта Слънчев бряг – най-големия и най-популярния морски курорт на България. Задължителен е за всички любители на евтината почивка на море. На север, край морската столица Варна, са разположени още няколко летни курорта, най-известни от които са Златни пясъци и Албена. За по-претенциозните летовници България предлага няколко бутикови морски курорти от типа на Дюни, Елените, Св. Св. Константин и Елена, Слънчев ден. Във всички ваканционни селища на морето, такива като Обзор, Равда, Поморие, Черноморец, Созопол, Китен, Лозенец и други, също може да се изкара чудесна лятна почивка на сравнително ниски цени, особено в сравнение с Френската Ривиера. Любителите на евтината зимна почивка трябва да пробват ски пистите на ски курорта Банско. Скиорите, които могат да отделят повече пари за зимна ваканция, могат да я изкарат в Боровец или Пампорово.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!