≡ Menu

Блогване – Част първа – Въведение

blogging-150x150Най-вероятно сте научили от нашата секция “Информация”, както е Блог:

Блогът е вид уебсайт, в който се пишат различни видове статии, поместени в различни категории. Думата „blog“ е съчетание от двете английски думи „web“ (мрежа, интернет) и „log“ (дневник). В английският език думата blog се използва също така като глагол, когато се прави ново попълнение. В българският език глаголната форма на думата „блог“ е „блогвам“. Основни типове блогове са личните дневници (в които се публикува информация за създателя на блога, събития около него, персонални снимки и прочие) и тематичните блогове в които се вмъква информация, снимков, видео материал и прочие по темата на блога. Потребителите, които публикуват статии в блог се наричат блогъри / bloggers/, а действието „публикуване“ се нарича блогване /blogging/.

Много голям процент от хората, които са поели пътя на уеб разработчици, имат лични блогове и не само, не защото това е мода, а защото е начин за:

– всичко от което се нуждаете като сайт за информация, било то под формата на новини, статии и прочие.

– подреждане на информацията в категории и архиви.

– създаване на страници за друга информация, структурирайки се в меню.

– публикуване на новости в хронологичен ред и възможността да се коментират.

– голям набор от разширения (plugins).

Разбира се, това е само примерна част. Има изобилие от различни блог-системи, различни дизайни, които позволяват различна визуална структура, различни създатели, които имат различни креативни идеи върху проекта си, които могат дори сами да му създадат визия, кодират и прочие. От едно малко web проектче може да попаднем на голям сайт, портал едва ли не, но и двете да са с цел блогване.

Какво е най-важното преди да си създадем блог?

Според нас, най-важното преди да се създаде един блог е на първо място обмисляне добре тематиката му. Ако е с лична тематика – добре, но ако решите да го правите с друга таква, трябва да сте добре запознати с нея. Защо?

– За да привлечете аудитория е нужно информацията Ви да бъде интересна и/или полезна. До тук – добре. Проблемът идва от този момент, в който когато започнете да създавате блог дори и с добра тематика да бъде, Вие сте ентусиазиран до момента в който не напишете няколко статии и този ентусиазъм се изпари и желанието за блогване също изчезне. Ако сте добре запознати с нея, обаче, Вие искате да напишете все повече и повече информация, да “разтягате локуми”, да отговаряте на читателите, да се доказвате все повече и прочие.

На второ място е визията и подредбата. От значение е Вашият блог да бъде с приятен за човешкото око дизайн и препоръчително свързан с тематиката му. Избирайте по изчистените и приятни цветове. Също така да бъде подреден и структуриран за да може читателите лесно да се ориентират и да боравят с него. За целта се ориентирайте по образецът за един нормално структуриран блог. Разширенията и добавките са по Ваша преценка, но натруфеното и безполезното създава отрицателна оценка.

На трето място отправяме инвестирането. Ако сте се насочили към сериозно развитие трябва да спрете вниманието си върху някой стабилен уеб хостинг, който никога да не пада и да има добри параметри за месечен трафик и прочие. Също така закупуването на един домейн ще улесни доста потребителите, които искат да посетят блогът Ви. Ако освен това имате някой лев в излишък (Кой ли има такива ?), може да се насочите към SEO оптимизация, защита и разширяване способностите на блога. Все пак никой не е защитен срещу хакерски атаки, а винаги може да се сблъскаме с такава и последиците да бъдат катастрофални.

Това са най-важните три стъпки в резюме, които трябва да обмислите преди да престъпите към направата на блог.

Какво е най-важното след като сме създали блог?

Най-важното след създаването на Вашият блог и осъществяване стъпките преди неговото създаване е оформлението на статиите и разпределянето им в категории. Освен, че те трябва да бъдат според тематиката му е нужно и да бъдат добре структурирани. Може би повечето от Вас са забелязали, че дългите статии са банални, освен ако не става въпрос за нещо наистина важно. Запомнете: Разтягането на локуми и дъвкането на едно и също нещо не се нрави на читателя. Освен това писането на ниво е препоръчително. Вие може да сте под влиянието на емоции и прочие, но ако пишете както Вие си знаете има вариант да си разберете само Вие. Затова след като сте готови със статията я погледнете от различен ъгъл, дайте я на приятел или някой друг потребител да я разгледа, допитвайте се и прочие. Поставете я в категория, която най-добре я описва и същото време може да бъде най-добра за много други статии от подобна тематика.
На второ, но не по важност място е активността която влагате в него. От голямо значение е дали публикувате често статии, следите за коментари по тях, подобрявате нещо блога и прочие. Застоялата информация е единствено в минус не само на читателите, но и на оптимизацията му.
Третото място което отправяме като стъпка след създаването му е малко обвързано със SEO оптимизацията. Търсете сайтове с подобна тематика, обменяйте линкове, регистрирайте го в търсачки и класации и бъдете на щрек, защото ако сте сериозни и наистина си струва, ще се намират предложения за размяна на линкове и прочие.
На четвърто, но не последно място е активността по отношение на поддръжката. Много е важно да имате контактна форма, чрез която читателите да се свързват с Вас и да отправят запитвания или проблеми обвързани с Вашият проект, на които Вие да отговорите за възможно по-бързо време и възможно по-изчерпателно
Това бе от нас в резюме за блогването. По-сериозно ще навлезем в следващи статии. Силата е във Вас, дерзайте!
{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!