≡ Menu

Бебешките стоки в Индия или една нова бизнес възможност

Индия – страна с огромно население и изкусителен таргет пазар за хиляди компании. Особено привлекателен за инвеститорите е факта, че в тази източна държава все още има много незаети ниши в основни типове стоки като хранителни продукти и дрехи. Добрите възможности не са трудни за забелязване, стига да се излезе от стереотипа за случващото се в “развиващата се” икономика на Индия.

Ето например, да носиш и притежаваш маркови продукти и аксесоари не е само привилегия на младите индийци. Всъщност бебетата също имат възможността да носят маркови стоки. С появяването на много международни и родни бебешки производители посредством франчайз, този сегмент ще е много успешен в краткосрочен план за предприемачите. Маркетолозите и анализаторите на пазара са единодушни, че в индийския пазар зее цяла незаета ниша, която само чака да бъде “надушена” от големите бизнес акули. Нарастващата тенденция индийците да имат по едно или две деца, дава възможност на родителите да правят всичко възможно да осигурят най-доброто за малките си. Разчитайки на този факт, се включват и големите международни фирми, чиято дейност е пряко свързана с продукти за деца. Johnsons&Johnsons преди беше единствената утвърдена марка в Индия, но ситуацията бързо се променя.

Разрастването на много международни компании в областта на бебешките и детски продукти предоставя на амбициозните търговци огромни възможности за развитие. Марки като Hauck и Chicco поеха по пътя на франчайза, за да пробият на индийския пазар. Hauck, немски конгломерат, навлезе в Индия през 2013 година с компанията Aardee Specials, която предложи на индийските семейства оригинални бебешки колички Hauck, летни колички, столчета за кола, кошари и много други подобни артикули.

Марката Chicco, която е смятана за най-голямата в световен мащаб, също влезе в Индия наскоро. Предлага почти цялата гама бебешки продукти от играчки, детски колички, четириколки, столчета за хранене, столчета за кола, до козметика и обувки за майката и детето.

Настоящата популярност на пазара на бебешки и детски стоки, разбира се, се дължи на още много фактори. Ракеш Дхаван, собственик на Aardee Specials Sole Distributorship, който държи лиценза за Hauck в Индия, сподели: “В Индия има много младо население, като повечето от 50 процента от хората са под 25-годишни. Нещо повече, страната има постоянно увеличаваща се средна класа, чиито доходи никак не са малки. Ето защо потенциалът в бизнеса за бебешки и детски стоки е огромен.“

Остава въпросът дали и българските компании от този сектор трябва да осмислят възможността за развитие на бизнеса в далечна Индия…

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!