≡ Menu

Балансирана диета при лечение на самодиструкция на панкреаса

Една от важните стъпки при лечение на панкреатит е спазването на здравословна и добре балансирана хранителна диета. Преди това обаче, вие трябва да сте информирани за това, какво представлява заболяването и кои са причините, които го предизвикват. За това са се погрижили специалистите занимаващи се със самодиструкция на панкреаса от здравен портал, като ви предоставят подробна информация за това състояние.

Панкреасът е жлеза, която се намира в горната част на корема зад стомаха. Той произвежда ензими, които са от съществено значение за регулирането на кръвната захар. Панкреатитът е състояние при което панкреаса се възпалява и този процес може да настъпи внезапно /остър панкреатит/ или в продължение на по-дълъг период от време /хроничен панкреатит/. Причините за самодиструкция на панкреаса включват: алкохолизъм, тютюнопушене, камъни в жлъчката, инфекция, коремна операция, рак на панкреаса, нараняване на корема, фамилна анамнеза и др. Тъй като заболяването е свързано с нивото на кръвна захар е важно да спазвате диета, която помага за лечение и профилактика на това състояние.

Диета при панкреатит

За правилното функциониране на панкреаса е необходимо да се осигури на организма достатъчно количество въглехидрати и протеини. Наложително е да се спре консумацията на храни съдържащи мазнини или тяхното количество да не надвишава 30-40 грама на ден.

Ето списък с храните, които е безопасно да консумирате, ако страдате от панкреатит: салати, овесена каша, спагети, ориз, картофи, тофу, кисело мляко, червено вино, пресни плодови сокове, зеленчукови бульони и супи, хляб, кафяв ориз, пиле, постна риба, соево мляко и др.

Храните, които трябва да се избягват са всички пикантни, пържени и преработени храни. Тук е поместен списък с продуктите, които не трябва да се консумират при заболяване от панкреатит: яйца, сирене, бекон, боб, наденица, масло, чай, захар, кафе, вина, бира, пици и др.

Препоръчително е да се храните често с малки порции храна, по възможност вегетарианска. Тъй като заболяването води до дехидратация, прием на повече вода и течности е наложително. Хората страдащи от диабет, трябва да потърсят съветите на лекар, преди да предприемат промяна в хранителната диета, за да избегнат усложнения.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!