≡ Menu

Автомобил на лизинг- какво трябва да знаете?

Лизинг произлиза от термина „наем” и въпреки, че имат някои общи качества, те имат по между си и много различия. Вижте най- характерните особености на един лизинг, които го правят различим.

Напоследък все повече хора взимат своите автомобили на лизинг. Лизинг стана предпочитан инструмент за даване на заем на пари, на който може да се доверите. Но първо си прочетете надлежно условията и клаузи към договора за лизинг, поговорете си с лизингови специалисти и да проучите коя компания какво предлага. Една от спецификите е, че при покупка на кола на лизинг, застраховката “Автокаско” е задължителна, което е за сметка на получателя на лизинг. Освен това, въпреки че колата си остава собственост на фирмата докато не се издължите до стотинка, всички щети, които не се покриват от застраховката са за сметка на ползвателя на лизинг.

Автомобил на лизинг

Автомобил на лизинг

Друго за автомобила на лизинг е, че той може да бъде използван само на българска територия. Ако ви се наложи да го използвате в чужбина, трябва предварително да сте уведомили кредитната компания, от която сте взели лизинг и да сте получили писмено съгласие.

Обърнете внимание и на лихвения процент, заложен в договора за лизинг. От него зависи дали една оферта е изгодна. Проверете дали лихвата с времето се променя, при какви условия и за колко време, защото може да се окаже, че месечните ви такси са набъбнали с времето. Интересувайте се и за всички евентуални рискове, за конкретните задължения на двете страни и се убедете, че всичко нужно е описано в договора за лизинг. Друго важно нещо за лизинг на автомобил е клаузата за анулиране на договора.

автомобил на лизинг условия

автомобил на лизинг условия

Има възможности, при които договорът става невалиден- научете ги! Преди да вземете автомобил на лизинг, трябва да направите подробно проучване за това коя компания какви условия предлага. Лизинговите компании предлагат различни условия, затова трябва да изберете най- подходящите за нас. Има и допълнителни такси при лизинг на автомобил: нотариална заверка за придобиване, местен данък към Столична община, такса за обслужване, такси за пускане на автомобила в движение. Колкото до срока за получаване на отговор дали сте одобрени- в повечето случаи е 3 работни дни.

автомобил на лизинг софия

автомобил на лизинг софия

Процедурата по кандидатстване и получаване на обратен отговор е бърза и няма да ви се налага да чакате. Всичко е в интернет- може да изтеглите документи за кандидатстване и да ги подадете електронно, което ще спести времето ви. Чрез различни програми може да изчислите своята месечна вноска. Чрез попълване на данни като модел и година на автомобила, лихвен процент и срок на изплащане, може да придобиете предварителна информация. Голяма част от автомобилните вносители у нас предлагат собствени лизингови схеми, които не са обвързани с лизингови компании. Интересно е, че в някои случай те предлагат по- изгодни условия за лизинг от компаниите.

Лизинг

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!